Een pigmentvlek ontstaat door een bundeling van pigmentcellen. Dit noemt men ook wel hyperpigmentatie. Pigmentproblematiek is misschien wel de meest voorkomende klacht over de huid. Gelukkig is het vaak goed te behandelen.
Een pigmentvlek wordt ook wel een ouderdomsvlekje of zonbeschadiging genoemd. Onze cosmetisch artsen en huidtherapeuten werken met de beste huidlasers.
Een pigmentvlek ontstaat door een bundeling van pigmentcellen. Dit noemt men ook wel hyperpigmentatie. Het is een huidaandoening waarbij sprake is van te veel pigment in de menselijke huid. Het belangrijkste pigment in de menselijke huid is melanine; een zogenoemd biologisch pigment. Daarnaast speelt ook ijzer een rol als pigment.
Melanine kan zich bevinden in de opperhuid, doordat de melanocyten meer pigment produceren (sproet) of doordat er meer pigmentcellen aanwezig zijn (moedervlek). Het pigment kan ook in de lederhuid aanwezig zijn. Een ophoping van pigmentproducerende melanocyten zorgt voor een blauw of zwart gekleurde moedervlek.
Hoe ontstaat een pigmentvlek?
Een pigmentvlek ontstaat door zonlicht of door huidveroudering. De meeste pigmentvlekken bevinden zich in het gelaat, decolleté en op de handen. Dit zijn typische plekken voor pigment door zonneschade.
Een pigmentvlek kan geen kwaad, hooguit is het cosmetisch storend. Des te gelijkmatiger de teint, des te beter ziet de huid er over het algemeen uit. Wel is het van belang dat een ervaren huidtherapeut of dermatoloog de pigmentvlek beoordeeld en diagnosticeert als pigmentvlek.
Resultaat van pigment behandeling
Huidkliniek De Vliet behandeld pigmentvlekken met laser, IPL of peeling.
Aantal behandelingen
Gemiddeld zijn 1-3 behandelingen voldoende. Dit is afhankelijk van het soort pigment en in welke huidlaag het pigment zich bevindt. Om de 3 tot 4 weken kan er een behandeling plaats vinden.
Combinatie therapie
Pigment is niet altijd even gemakkelijk om te verwijderen. Wanneer de pigmentvlek zich deels of volledig in de dermis bevindt, zal er een andere aanpak nodig zijn. Uw huidtherapeut zal dit beoordelen.
Richtlijnen
De behandeling mag niet plaats vinden op een zongebruinde huid.
Zonnebrandcrème SPF30/50 moet regelmatig worden aangebracht, 4 weken voor tot 4 weken na de behandeling.
Er mag geen koortslip aanwezig zijn op de dag van de behandeling. De afspraak moet dan verplaatst worden.
Na de behandeling 48 uur niet zwemmen en 24 uur na de behandeling geen hete douche.
Krabbel niet aan korstjes dit kan littekenvorming geven.
Neem contact met ons op wanneer de huid na 3 dagen nog extreem gezwollen, rood, jeukend en branderig voelt.
U kunt u eigen cosmetica en crèmes na de behandeling gebruiken.
U heeft normaal gesproken tussen de 1 en 3 behandelingen nodig, afhankelijk van uw huid, huidtype en mate van pigmentvlek. De pigmentvlek absorbeert het licht volledig. Hierdoor wordt het pigment voor één tot enkele dagen wat donkerder, en bladdert van uw huid af. Dit gaat helemaal vanzelf en redelijk snel.