Botox tegen hoofdpijn of migraine

Heb je last van spanningshoofdpijn of migraine? Dit soort hoofdpijnen zijn bij veel mensen vaak moeilijk te behandelen

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is iets anders dan migraine. Het is een heftige hoofdpijn, die er meestal ‘insluipt’. Er is meestal geen sprake van misselijkheid en de hoofdpijnklachten zijn vaak minder hevig dan bij migraine. De hoofdpijn wordt veelal veroorzaakt door drukte, prikkels, een slechte luchtvochtigheid, weinig slaap, een verkeerde houding en/of niet voldoende (water) drinken.

Wat is migraine?

Vaak komt migraine uit het niets op, soms voelen mensen het aan verschillende kenmerken wel aankomen. Het is een erg heftige hoofdpijn, waarbij je steken kunt voelen en/of soms flitsen kunt zien.

Vaak ben je niet meer in staat om goed te functioneren. Je kunt misselijk worden, braken en je kunt (fel) licht slecht verdragen. De pijn zit veelal aan één zijde van het hoofd en kun je vaak als kloppend ervaren. Zelfs met medicatie en/of rust in een donkere en stille kamer neemt de pijn vaak pas na vierentwintig uur af.

Migraine behandelen met Botox

Botox is een door de Amerikaanse toezichthouder FDA goedgekeurde behandeling tegen migraine. Het onwillekeurig aanspannen van spieren is één van de uitlokkers van migraine. Aangezien Botox een spierverslapper is, kan een behandeling hiermee uitkomst bieden.

Bij welke hoofdpijnklachten werkt de behandeling goed?

Een Botox-behandeling werkt vooral goed bij hoofdpijnklachten die worden omschreven ‘alsof er iemand met een hamer op de schedel slaat’, ‘alsof er iemand met een vinger in het oog drukt’. Dit zijn de omschrijvingen die patiënten in diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben gedaan. Na een Botox behandeling was er veel minder sprake van deze klachten.

Bij welke klachten werkt de behandeling niet goed?

Uit dezelfde onderzoeken blijkt dat de Botox behandeling tegen migraine veel minder goed werkt bij mensen die de hoofdpijn omschrijven ‘alsof je hoofd uit elkaar klapt’ of ‘alsof er steken zijn tussen de ogen of in de wangen/jukbeenderen’.

Hoe werkt de Botox behandeling tegen hoofdpijn?

Verschillende delen van het gezicht en de nek kunnen worden behandeld met Botox om migraine of spanningshoofdpijn klachten te verminderen. Dit zijn onder andere:

  • Het voorhoofd
  • Hoge nek/achterhoofd
  • Bij de slapen

Door een Botox behandeling worden de spieren slapper en verdwijnt veel spanning in je hoofd, nek en schouders. Dit zorgt er niet voor dat de migraine helemaal verdwijnt of nooit meer terugkomt. Het werkt niet bij iedereen, maar wel bij een groot percentage van de patiënten met de omschreven hoofdpijn klachten. Wanneer het werkt, vermindert de intensiteit van de pijn en het aantal migraineaanvallen.
Wanneer er sprake is van hoofdpijnklachten vanuit de nek/achterhoofd, dan kunnen Botox injecties in dit gebied effectief zijn. Het principe is hetzelfde; de spieren worden wat verslapt, waardoor er minder spanning op de spier (en aanhechting met het bot) komt.

De Botox behandeling werkt vooral het aantal om toekomstige aanvallen te verminderen en werkt meestal minder goed bij het tegengaan van acute migraineklachten. Een behandeling duurt ongeveer een kwartier, maar wordt vooraf gegaan door een consult van 30 minuten. De behandeling wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Het effect is na een paar dagen te merken en houdt vaak ongeveer zes maanden aan.

Wat doet de behandeling voor jou?

Uit de gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de migrainefrequentie gemiddeld afneemt van bijna zeven dagen per maand naar nog geen dag per maand.

Kosten en vergoeding voor een Botox behandeling tegen migraine

De behandeling kun je declareren wanneer je daarvoor bent verzekerd bij je zorgverzekering. Neem daarvoor wel een verwijsbrief van je huisarts mee. Wij raden aan dit van tevoren na te vragen bij je verzekering. Je kunt er ook voor kiezen de kosten van de behandeling zelf te betalen.

U kunt hier onze tarieven nalezen.

Advies voor een Botox behandeling tegen hoofdpijn

Wanneer je last hebt van (spannings-)hoofdpijn of migraine-aanvallen, dan kan een behandeling met Botox soms uitkomst bieden. Botox is eventueel een optie wanneer je de medicatie tegen migraine niet goed tolereert, of wanneer medicatie niet voldoende effect heeft.

Bij Kliniek Vrijdag kun je een afspraak maken voor een vrijblijvend consult met een gespecialiseerde arts. De behandeling is snel uitgevoerd, heeft nauwelijks risico’s en geeft bij veel mensen goede resultaten.

Wilt u weten wat onze specialisten voor u kunnen betekenen? Klik op onderstaande button:

Bekijk behandelingen