Cosmetisch arts Peter den Otter over zichzelf

Mijn naam is Peter den Otter (1969), ik ben arts sinds 1999 en richt mij sinds 2009 op de cosmetische geneeskunde. Er is een groeiende vraag naar cosmetische behandelingen. Dit is mijn eerste blog over de cosmetische geneeskunde op de website van Kliniek Vrijdag. Ik kijk er naar uit om periodiek mijn visie en expertise op succesvolle praktijkvoering te geven.

Perfect gezicht maskerWetenschappelijke benadering
Schoonheid is van alle tijden en altijd belangrijk geweest. Maar wat is schoonheid nu eigenlijk? Boeken zijn erover volgeschreven. Volgens sommigen heeft het alles te maken met verhoudingen in het gezicht. En wel volgens de “gulden snede” verdeling ofwel het getal Phi. Grofweg 1 staat tot 1,6. De gulden snede zou volgens sommigen een intrinsieke schoonheid bezitten waardoor die verhouding veel zou voorkomen in klassieke architectuur en schilderkunst. Salvador Dali maakte er veelvuldig gebruik van. Tot zover de wiskunde.

In de praktijk
Op mijn spreekuur gaat het zelden over Phi. Daar gaat het over het innerlijk dat steeds minder overeenkomt met het uiterlijk. Want er is zoveel meer dat een mens mooi maakt. Creativiteit, intelligentie, doorzettingsvermogen, sociale vaardigheden. Dat verandert niet met de leeftijd. Maar het uiterlijk verandert wel. Lachrimpeltjes worden kraaienpootjes. De invloed van zonlicht, roken, scheidingen, kinderen krijgen, ziekte, stress, tekenen zich meedogenloos af in het gelaat. Totdat het uiterlijk niet meer past bij het innerlijk.
Gelukkig begrijpen we op medisch gebied ook steeds beter wat er gebeurt in het weefsel bij veroudering en kunnen we daar inmiddels iets aan doen.

Doel van de behandeling
Mijn werk bestaat voor een groot deel uit het terugbrengen van de gelaatstrekken naar hoe het was. Verreweg de meeste mensen willen er weer wat frisser en stralender uit zien. Als mensen na een behandeling gevraagd wordt of ze op vakantie zijn geweest heb ik het goed gedaan. Niemand wil eruitzien alsof ze “iets hebben laten doen”. Helaas zie ik nog te vaak overbehandelde of verkeerd behandelde mensen. In de media wordt dit natuurlijk breed uitgemeten en ik begrijp goed dat mensen daar wat angstig van worden. Media schrijft daar graag over. Gelukkig gaat het veel vaker wel goed.

Expertise
Cosmetisch Arts Peter den OtterPersoonlijk vind ik het een uitdaging om met zo min mogelijk behandeling zo veel mogelijk effect te krijgen.vMet de jaren krijg je daar meer oog voor. Ik neem ook graag de tijd. Een verouderingsproces dat zich al jaren voordoet is niet in een behandeling op te lossen. Met een goed behandelplan, verspreid over maanden zal je er nooit “behandeld” uitzien en is het effect uiteindelijk veel mooier. Zo laat ik innerlijk en uiterlijk weer matchen en herstel ik de balans. Of dat nu 1 staat tot 1,6 is of niet.