Algemene informatie, advies & nazorg

Advies & nazorg: Botox en fillers

Mag ik meteen na een behandeling weer aan het werk? Wanneer mag ik weer sporten? Hoe lang blijft het effect zichtbaar? Lees hieronder onze antwoorden op deze en vele andere vaak gestelde vragen.

Botuline Toxine / Botox

Wat is Botox?

Botox is de naam die in de praktijk meestal gebruikt wordt voor Botuline toxine: een natuurlijk eiwit dat spieren ontspant. Het injecteren van botuline toxine wordt vaak een ‘Botox’ behandeling genoemd, hoewel Botox feitelijk geen soortnaam is maar een merknaam. Botuline toxine ontspant de geïnjecteerde spiertjes en strijkt de huid op die manier glad.

Waar wordt Botox voor gebruikt?

Met Botox worden over het algemeen de fronsrimpel, de voorhoofdsrimpels en/of kraaienpootjes behandeld. Botox heeft naast cosmetische toepassingen ook medische toepassingen, zoals bijvoorbeeld tegen tandenknarsen, migraine en overmatig zweten.

Hoe lang blijft het effect zichtbaar?

Het duurt na een behandeling ongeveer 1-2 weken voordat je maximaal effect ziet, daarna neemt de mogelijkheid om je spiertjes aan te spannen weer langzaam toe. In de maanden na de behandeling wordt de blokkade van de zenuwuiteinden die door de Botox veroorzaakt was, door je eigen lichaam weer langzaam hersteld. Een Botox behandeling kan de eerste paar keren het beste na ongeveer 3 maanden herhaald worden. Na langer gebruik van Botox kun je de tijd tussen de behandelingen op laten lopen tot ongeveer 6 maanden.

Wat kun je verwachten van een Botox behandeling?

Na de eerste behandeling kan het behandelde gebied wat vreemd aanvoelen. Er kan zelfs sprake zijn van wat lichte hoofdpijnklachten of moeite met focussen (bijvoorbeeld bij het lezen van een boek). Bij vervolgbehandelingen heb je dit vrijwel nooit meer.

Advies VÓÓR een Botox behandeling

Medicatie
Om de (toch al kleine) kans op blauwe plekjes te verkleinen, adviseren wij om (indien mogelijk en in overleg met jouw arts) te stoppen met alle bloedverdunnende medicijnen zoals Ibuprofen, Ascal en Naproxen.

Zwangerschap
Wij kunnen je helaas niet behandelen als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Alcohol
Wij raden af om in de 24 uur voorafgaand aan de behandeling alcohol te drinken.

Advies NA een Botox behandeling

Je mag direct na de behandeling weer alle dagelijkse activiteiten hervatten, maar het is wel verstandig om de volgende punten in acht te nemen:

Liggen / slapen
Wij raden je af binnen 1 uur na de behandeling te gaan liggen en/of slapen.

Zonnebaden / zonnebank
Voorkom de eerste 48 uur directe zon op het behandelde gebied. Gebruik daarnaast een sunblock met minstens SPF 30. Wij raden je aan om de eerste 48 uur na de behandeling met Botox niet onder de zonnebank te gaan.

Sporten
Wij raden af om de eerste 24 uur na een Botox behandeling (intensief) te sporten.

Drukverhogende activiteiten vermijden
Het is belangrijk dat je de eerste dagen na de behandeling druk op het behandelde gebied zoveel mogelijk vermijdt (zwaar tillen en/of krachttraining).

Ooglidcorrectie
Tussen 2 weken voor en 4 weken na een ooglidcorrectie raden wij aan om geen Botox te gebruiken.

Sauna
Wij raden saunabezoek af gedurende de eerste 1 à 2 weken na een Botox behandeling.

Camouflage
Wanneer na de behandeling een blauwe plekje verschijnt kan je een camouflagecrème gebruiken, dat heeft geen nadelig effect op de behandeling.

Masseren / fronsen
De eerste 24 uur na een Botox behandeling het behandelde gebied NIET masseren. Wel kun je het eerste uur proberen de behandelde spieren aan te spannen om te zorgen dat de Botox beter opgenomen wordt.

Schoonheidsspecialiste
De eerste 1 à 2 weken na een behandeling met Botox raden wij andere gezichtsbehandelingen af, zoals: peelings, scrubs, microdermabrasie, laserbehandelingen en massages.

Vliegtuig
Wij raden het af om in de eerste 24 uur na een behandeling met Botox een lange vliegreis te maken.

Fillers

Wat zijn fillers?

Fillers zijn letterlijk (op)vullers die geïnjecteerd worden in je huid. Het ziet eruit als een heldere gel en bestaat uit hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een stof die zich van nature al in de huid bevindt en voor hydratatie zorgt. In fillers wordt hyaluronzuur op een speciale manier aaneengeschakeld waardoor het vormen kan (helpen) creëren. Fillers zijn er in verschillende diktes en stevigheden. Afhankelijk van de plek waar de filler ingezet wordt, kiest je arts voor een bepaalde dikte en stevigheid (viscositeit).

Waar gebruik je fillers?

Met het verloop der jaren treedt er verlies op van vet en steunweefsel in je gezicht. Hierdoor neemt het volume (plaatselijk) af en daardoor verslapt de huid in je gezicht. Zo worden je jukbeenderen net iets minder aanwezig dan je gewend was, of lijkt je voorhoofd smaller door het volumeverlies bij je slapen.
Ook bij de kleine rimpeltjes rondom je mond, de wallen onder je ogen en je lippen is dit vaak goed zichtbaar. Fillers kunnen dit volumeverlies uitstekend compenseren. Andere gebieden waar fillers veel gebruikt worden zijn: de wangen, de neus-lippenplooi, de mondhoekplooi en de kaaklijn.

Hoe snel is het effect zichtbaar?

Een fillerbehandeling heeft direct effect; al na vijf minuten zie je resultaat. Het effect is optimaal na ongeveer een week.

Hoe lang blijft de werking zichtbaar?

Een filler werkt altijd maar tijdelijk en wordt na verloop van tijd door je eigen lichaam weer afgebroken. Hoe lang dat duurt is bij iedereen verschillend; gemiddeld blijft de werking 6 tot 12 maanden zichtbaar.

Welke fillers gebruikt Kliniek Vrijdag?

Kliniek Vrijdag werkt uitsluitend met A-merk fillers: Restylane, Teosyal en Belotero. Onze cosmetisch artsen bepalen naar aanleiding van jouw indicatie en wensen met welke filler je het beste behandeld kunt worden.

Wat kun je verwachten van een filler behandeling?

Direct na een behandeling met fillers ontstaat er vaak lichte zwelling en roodheid. Dit verdwijnt meestal binnen 24 uur. Bij sommige mensen ontstaan er vervolgens een paar blauwe plekjes. Deze verdwijnen in de meeste gevallen binnen 2 tot 7 dagen.

Mogelijke complicaties en bijwerkingen na een filler behandeling

Complicaties komen zelden voor. Kliniek Vrijdag werkt alleen met veilige en wetenschappelijk geteste fillers. Toch bestaat er een kleine kans op de vorming van knobbeltjes, infecties of een allergische reactie. Hyaluronzuur fillers kunnen in dat geval opgelost met hyaluronidase; daarmee is elk mogelijk probleem direct verholpen. Alle fillers worden na verloop van tijd sowieso door je lichaam afgebroken en zijn dus per definitie tijdelijk. Iedere behandeling met fillers kan de volgende bijwerkingen hebben: roodheid, blauwe plekjes, kleine lokale verdikkingen en/of gevoeligheid in het behandelde gebied. Deze symptomen kunnen enkele uren tot maximaal twee weken aanhouden. Het zijn normaal voorkomende symptomen na de behandeling.

Advies VÓÓR een filler behandeling

Medicatie
Om de (toch al kleine) kans op blauwe plekjes te verkleinen, adviseren wij om (indien mogelijk en in overleg met je arts) te stoppen met alle bloedverdunnende medicijnen zoals Ibuprofen, Ascal en Naproxen.

Alcohol

Wij raden af om in de 24 uur voorafgaand aan de behandeling alcohol te drinken.

Advies NA een filler behandeling

Je mag direct weer alle dagelijkse activiteiten hervatten, maar na de behandeling is het wel verstandig om de volgende punten in acht te nemen:

Liggen / slapen
Liggen en/of slapen mag direct na de behandeling.

Zonnebaden / zonnebank
Voorkom de eerste week directe zon op het behandelde gebied. Gebruik daarnaast een sunblock met minstens SPF 30.
Wij raden je aan om de eerste week na een behandeling met fillers niet onder de zonnebank te gaan.

Sporten
Sporten mag direct na een fillerbehandeling weer.

Sauna
Wij raden saunabezoek af gedurende de eerste 1 à 2 weken na een fillerbehandeling.

Camouflage
Wanneer na de behandeling een blauwe plekje verschijnt mag je camouflagecrème gebruiken.

Masseren
Wij raden je af om na een behandeling met fillers het behandelde gebied te masseren. Een klein bobbeltje mag je de volgende dag wegmasseren, mocht dat aan de orde zijn.

Schoonheidsspecialiste
Wij raden de eerste 2 weken na een behandeling met fillers de volgende behandelingen in het behandelde gebied af: peelings, gezichtsscrubs, microdermabrasie, laser en bindweefselmassages.

Benieuwd wat een behandeling kost? Je kunt hier onze tarieven vinden.