Algemene informatie, advies & nazorg

Algemene informatie botuline toxine (Botox) behandeling

Botuline toxine is een zeer veel gebruikte werkzame stof bij medische behandelingen. Onder andere de medische specialismen urologie en neurologie behandelen veelvuldig met botuline toxine.

Met Botox worden over het algemeen de fronsrimpel, de voorhoofdsrimpels en/of kraaienpootjes behandeld. Maar ook tegen tanden knarsen, een ‘tandvlees glimlach’, een overactieve kin, migraine en overmatig transpireren is Botox een veelgebruikte toepassing.

In het gebied van de fronsrimpel(s) / voorhoofdsrimpels zorgt de botox ervoor dat storende actieve rimpels niet meer of sterk verminderd zichtbaar zijn. Na een eerste Botox behandeling houdt het effect circa 3-4 maanden aan, vervolgbehandelingen houden veelal 4-5 maanden aan.

Algemene informatie filler behandeling

Een gezicht met een fitte uitstraling heeft een goede huid met een bijpassend contour. Veel mensen krijgen in de loop van de jaren last van een getekend gezicht; wallen, ingevallen wangen, rimpels of verticale lijnen. Daardoor is de contour van het gezicht niet meer zoals het was.
Middels een fillerbehandeling is de huid weer op te vullen, met als doel het gezicht haar gezonde contour weer terug te geven.

Kliniek Vrijdag werkt uitsluitend met a-merk fillers. De meest voorkomende filler is hyaluronzuur. De merken waar wij mee werken zijn Princess, Belotero, Juvéderm, Hyamax en Restylane.

Hyaluronzuur is een glycosaminoglycaan dat van oorsprong veelvuldig in uw lichaam al voorkomt (een lichaamseigen stof) zoals in bindweefsel, epitheelweefsel en zenuwweefsel voorkomt. Aangezien Hyaluronzuur een lichaamseigen stof is lost deze volledig op, dit duurt tussen de 6 en 12 maanden.

Kliniek Vrijdag gebruikt daarnaast ook fillers van het merk Radiesse. Radiesse heeft volumineuze eigenschappen. Hierdoor is het zeer geschikt voor de contour vormen van het gelaat. Radiesse lost volledig in het lichaam op tussen de 12 en 18 maanden.

De arts adviseert naar aanleiding van uw klachten en wensen met welke filler u behandeld wordt. Het is raadzaam na ongeveer 9 maanden een controleafspraak bij uw cosmetisch arts in te plannen. In die fase is het resultaat van de behandeling met minimaal productgebruik optimaal te houden.

 

Advies na de behandeling

Leefregels
Medicatie
Indien u bloed verdunnende medicijnen gebruikt (zoals Marcomar, Sinaspril, Sintrom, Ascal, APC, kinderasperine) moet u dit melden tijdens het consultgesprek met de cosmetisch arts.

Liggen /slapen
Wij raden u af binnen 4 uur na de Botox behandeling te gaan liggen en/of slapen.

Zonnebaden / zonnebank 
Wij raden u af om binnen 24 uur na de behandeling met Botox en/of fillers te zonnebaden en/of onder de zonnebank te gaan.

Alcohol
Wij raden u af op de dag van de behandeling alcohol te nuttigen.

Drukverhogende activiteiten vermijden
Het is belangrijk dat u de eerste week na de behandeling druk op uw hoofd zoveel mogelijk vermijdt (zwaar tillen / kracht training). Na een Botox behandeling kan dit na 48 uur weer.

Ooglidcorrectie
Tussen 2 weken voor en 4 weken na een ooglidcorrectie raden wij af Botox te gebruiken.

Masseren
Wij raden u na een behandeling met fillers af het behandelde gebied te masseren.

Sauna
Wij raden de eerste 2 dagen na een behandeling met Botox of fillers sauna bezoek af.

Schoonheidsspecialiste
Wij raden de eerste 2 weken na een behandeling met fillers de volgende behandelingen in het behandelde gebied af: Peelings, gezichtsscrubs, microdermabrasie, laser en bindweefselmassages.

Camouflage
Wanneer na de behandeling een blauwe plekje verschijnt kunt u camouflage crème gebruiken. In de kliniek hebben wij Sunforgettable camouflage creme; dat is geschikte camouflage in poedervorm, waar direct een SPF zonnefactor in is.

 

Wat kunt u verwachten na een Botox behandeling

Na de eerste behandeling voelt het behandelde gebied wat vreemd aan. Er kan zelfs sprake zijn van wat hoofdpijn klachten, of moeite met focussen (lezen van een boek). Na vervolgbehandelingen is daar veelal minder sprake van.

Mogelijke complicaties na een Botox behandeling

Complicaties komen zelden voor. De meest beschreven risico’s zijn dat de wenkbrauwen teveel liften, of juist gaan hangen. Wanneer een wenkbrauw gaat hangen ontstaat juist een wat vermoeidere blik. Er valt hier met een nabehandeling wel iets van te corrigeren.

Wat kunt u verwachten na een behandeling met fillers

Direct na een behandeling met fillers ontstaat er vaak zwelling en roodheid. Dit verdwijnt meestal binnen 24 uur. Bij sommige mensen ontstaat er vervolgens een blauwe plekje. Deze verdwijnen in de meeste gevallen binnen 2 tot 7 dagen.

Mogelijke complicaties na een behandeling met fillers

Complicaties komen zelden voor. Kliniek Vrijdag werkt alleen met veilige en wetenschappelijk geteste tijdelijke fillers, gemaakt door de grote en erkende medische fabrikanten. Toch bestaat er een kleine kans op de vorming van knobbeltjes, infectie of een allergische reactie. Hyaluronzuur fillers kunnen worden opgelost met hyaluronidase, dan is het probleem verholpen. Alle fillers zijn tijdelijk, een mogelijk probleem lost sowieso met de tijd normaal gesproken op.

Iedere behandeling met fillers kan de volgende bijwerkingen hebben: roodheid, blauwe plek, kleine lokale verdikkingen en/of gevoeligheid in het behandelde gebied. Deze symptomen kunnen enkele uren tot twee weken aanhouden. Het zijn normaal voorkomende symptomen na de behandeling.
Zodra een eventuele zwelling minder wordt, zal een klein deel van het volume verloren gaan. Nadien kan het eindresultaat pas worden beoordeeld.

Bereikbaarheid na de behandeling

Indien zich na de behandeling onverhoopt complicaties voordoen waar u vragen over heeft, dan kunt u te allen tijde contact met ons opnemen. Kliniek Vrijdag is tijdens kantoortijden bereikbaar op 088 – 0042701. In spoedgevallen kunt u buiten kantoortijden contact opnemen met onze spoedlijn. Dit telefoonnummer ontvangt u na de behandeling.