Nazorg, informatie en advies Botox of filler behandeling

Mag ik meteen na een behandeling weer aan het werk? Wanneer mag ik weer sporten? Hoe lang blijft het effect zichtbaar? Lees hieronder onze antwoorden op deze en vele andere vaak gestelde vragen.

Botuline Toxine / Botox

Wat is Botox?

Botuline Toxine is een uit de natuur verkregen eiwit dat gebruikt wordt om de spieren tijdelijk te laten ontspannen. Het wordt met een dun naaldje in de huid geïnjecteerd.

Botuline Toxine blokkeert het ‘aanspansignaal’ tussen de zenuwen en de spiertjes in de huid. Hierdoor kunnen de spiertjes in de huid niet meer (volledig) worden aangespannen. Dit zorgt ervoor dat rimpeltjes verdwijnen en de huid er gladder en jonger uitziet.

Botox wordt tegenwoordig vaak gebruikt als soortnaam, maar is van oorsprong een merknaam; het was een van de eerste merken Botuline Toxine. Bij Kliniek Vrijdag werken wij met de merken Azzalure en Bocouture.

Waar wordt Botox voor gebruikt?

Met Botox worden over het algemeen de fronsrimpel, de voorhoofdsrimpels en/of kraaienpootjes behandeld. Maar ook tegen tandenknarsen, een ‘tandvlees glimlach’, een overactieve kin, migraine en overmatig transpireren wordt Botox veel gebruikt.

Hoe lang blijft het effect zichtbaar?

Het duurt na een behandeling ongeveer 1-2 weken voordat je maximaal effect ziet, daarna neemt de mogelijkheid om je spiertjes aan te spannen weer langzaam toe. In de maanden na de behandeling wordt de blokkade van de zenuwuiteinden die door de Botox veroorzaakt was, door je eigen lichaam weer langzaam hersteld.

Een Botox behandeling kan de eerste paar keren het beste na ongeveer 3 maanden herhaald worden. Na langer gebruik van Botox kun je de tijd tussen de behandelingen op laten lopen tot ongeveer 6 maanden.

Advies VÓÓR een behandeling

Medicatie
Om de (toch al kleine) kans op blauwe plekjes te verkleinen, adviseren wij om (indien mogelijk en in overleg met jouw arts) te stoppen met alle bloedverdunnende medicijnen zoals Ibuprofen, Ascal en Naproxen.

Zwangerschap
Wij kunnen je helaas niet behandelen als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Alcohol
Wij raden af om in de 24 uur voorafgaand aan de behandeling alcohol te drinken.

Advies NA een behandeling

Je mag direct weer alle dagelijkse activiteiten hervatten, maar na de behandeling is het wel verstandig om de volgende punten in acht te nemen:

Liggen / slapen
Wij raden je af binnen 1 uur na de behandeling te gaan liggen en/of slapen.

Zonnebaden / zonnebank
Voorkom de eerste 48 uur directe zon op het behandelde gebied. Gebruik daarnaast een sunblock met minstens SPF 30. Wij raden je aan om de eerste 48 uur na de behandeling met Botox niet onder de zonnebank te gaan.

Sporten
Wij raden af om de eerste 24 uur na een Botox behandeling (intensief) te sporten.

Drukverhogende activiteiten vermijden
Het is belangrijk dat je de eerste dagen na de behandeling druk op het behandelde gebied zoveel mogelijk vermijdt (zwaar tillen / krachttraining).

Ooglidcorrectie
Tussen 2 weken voor en 4 weken na een ooglidcorrectie raden wij aan om geen Botox te gebruiken.

Sauna
Wij raden saunabezoek af gedurende de eerste 1 à 2 weken na een Botox behandeling.

Camouflage
Wanneer na de behandeling een blauwe plekje verschijnt mag je camouflagecrème gebruiken.

Masseren / fronsen
Na een behandeling met Botox het behandelde gebied NIET masseren. Wel kun je het eerste uur proberen de behandelde spieren aan te spannen om te zorgen dat de Botox beter opgenomen wordt.

Schoonheidsspecialiste
De eerste 1 à 2 weken na een behandeling met Botox raden wij andere gezichtsbehandelingen af, zoals: peelings, scrubs, microdermabrasie, laserbehandelingen en massages.

Vliegtuig
Wij raden het af om in de eerste 24 uur na een behandeling met Botox een lange vliegreis te maken.

Wat kun je verwachten van een Botox behandeling?

Na de eerste behandeling kan het behandelde gebied wat vreemd aanvoelen. Er kan zelfs sprake zijn van wat hoofdpijnklachten, of moeite met focussen (bijvoorbeeld bij het lezen van een boek). Bij vervolgbehandelingen heb je dit vrijwel nooit meer.

Fillers

Wat zijn fillers?

Fillers zijn letterlijk (op-)vullers die geïnjecteerd worden in je huid. Het doel ervan is om rimpels op te vullen, gezichtsvolume (terug) te geven en gelaatstrekken te verbeteren.
Het basismateriaal van fillers is hyaluronzuur; een stof die van nature aanwezig is in de huid en die bekend staat om het vermogen om vocht aan te trekken én vast te houden.

Waar gebruik je fillers?

Met het ouder worden treedt er verlies op van vet en steunweefsel in je gezicht. Je verliest hierdoor volume en daardoor verslapt de huid in je gezicht. Zo worden je jukbeenderen net iets minder aanwezig dan je gewend was, of lijkt je voorhoofd smaller door het volumeverlies bij je slapen.
Ook de kleine rimpeltjes rondom je mond, de wallen onder je ogen en je lippen kunnen prachtig worden opgevuld met fillers.
Andere gebieden waar fillers gebruikt worden, zijn: de wangen, de neus-lippenplooi, de mondhoekplooi en de kaaklijn.

Hoe snel is het effect zichtbaar?

Een fillerbehandeling heeft direct effect; al na vijf minuten zie je resultaat. Het effect is optimaal na ongeveer een week.

Hoe lang blijft de werking zichtbaar?

Een filler werkt altijd maar tijdelijk en wordt na verloop van tijd door je eigen lichaam weer afgebroken. Hoe lang dat duurt is bij iedereen verschillend; gemiddeld blijft de werking 6 tot 12 maanden zichtbaar.

Welke fillers gebruikt Kliniek Vrijdag?

Kliniek Vrijdag werkt uitsluitend met A-merk fillers: Restylane, Teosyal en Belotero. Onze cosmetisch artsen bepalen naar aanleiding van jouw indicatie en wensen met welke filler je het beste behandeld kunt worden.

Advies VÓÓR een behandeling

Medicatie
Om de (toch al kleine) kans op blauwe plekjes te verkleinen, adviseren wij om (indien mogelijk en in overleg met je arts) te stoppen met alle bloedverdunnende medicijnen zoals Ibuprofen, Ascal en Naproxen.

Alcohol

Wij raden af om in de 24 uur voorafgaand aan de behandeling alcohol te drinken.

Advies NA een behandeling

Je mag direct weer alle dagelijkse activiteiten hervatten, maar na de behandeling is het wel verstandig om de volgende punten in acht te nemen:

Liggen / slapen
Liggen en/of slapen mag direct na de behandeling.

Zonnebaden / zonnebank
Voorkom de eerste week directe zon op het behandelde gebied. Gebruik daarnaast een sunblock met minstens SPF 30.
Wij raden je aan om de eerste week na een behandeling met fillers niet onder de zonnebank te gaan.

Sporten
Sporten mag direct na een fillerbehandeling weer.

Sauna
Wij raden saunabezoek af gedurende de eerste 1 à 2 weken na een fillerbehandeling.

Camouflage
Wanneer na de behandeling een blauwe plekje verschijnt mag je camouflagecrème gebruiken.

Masseren
Wij raden je af om na een behandeling met fillers het behandelde gebied te masseren. Een klein bobbeltje mag je de volgende dag wegmasseren, mocht dat aan de orde zijn.

Schoonheidsspecialiste
Wij raden de eerste 2 weken na een behandeling met fillers de volgende behandelingen in het behandelde gebied af: peelings, gezichtsscrubs, microdermabrasie, laser en bindweefselmassages.


Wat kun je verwachten van een filler behandeling?

Direct na een behandeling met fillers ontstaat er vaak lichte zwelling en roodheid. Dit verdwijnt meestal binnen 24 uur. Bij sommige mensen ontstaan er vervolgens een paar blauwe plekjes. Deze verdwijnen in de meeste gevallen binnen 2 tot 7 dagen.

Mogelijke complicaties na een filler behandeling

Complicaties komen zelden voor. Kliniek Vrijdag werkt alleen met veilige en wetenschappelijk geteste fillers. Toch bestaat er een kleine kans op de vorming van knobbeltjes, infecties of een allergische reactie. Hyaluronzuur fillers kunnen worden opgelost met hyaluronidase; daarmee is elk mogelijk probleem direct verholpen. Alle fillers worden na verloop van tijd sowieso door je lichaam afgebroken en zijn dus per definitie tijdelijk.

Mogelijke bijwerkingen filler behandeling

Iedere behandeling met fillers kan de volgende bijwerkingen hebben: roodheid, blauwe plekjes, kleine lokale verdikkingen en/of gevoeligheid in het behandelde gebied. Deze symptomen kunnen enkele uren tot maximaal twee weken aanhouden. Het zijn normaal voorkomende symptomen na de behandeling.

Bereikbaarheid na de behandeling

Kliniek Vrijdag is tijdens kantoortijden bereikbaar op 088 – 0042701. Voor spoedgevallen kun je buiten kantoortijden contact opnemen met onze spoedlijn. Het telefoonnummer van de spoedlijn ontvang je na de behandeling.

Wil je weten wat onze specialisten voor jou kunnen betekenen? Klik op onderstaande button:

Bekijk Botox behandeling  of   Bekijk Filler behandeling

Je kunt hier onze tarieven nalezen.