Tandvleeslach of Gummy smile: een dankbare behandeling

Botox wordt vooral met rimpelbehandelingen geassocieerd. De gunstige werking van botox op rimpels werd echter pas in 1987 voor het eerst beschreven.

Het bleek een onverwachte, gunstige bijwerking te zijn van behandelingtegen spiertrekkinkjes (blepharospasmen) van het oog. Sindsdien voeren rimpelbehandelingen de boventoon bij het gebruik van Botox. Toch behandelen we ook nog regelmatig met botox tegen migraine, tandenknarsen, overmatig transpireren of een tandvleeslach.

Tandvleeslach

Bij een tandvleeslach of “gummy smile” is het tandvlees zichtbaar tijdens het lachen. Soms kan dit je zelfvertrouwen behoorlijk aantasten. Altijd lachen met je hand voor de mond hoor ik vaak. Of dan maar helemaal niet lachen. Dit probleem is gelukkig eenvoudig op te lossen. Twee spiertjes boven de lip zijn hierbij overactief. De musculus levator labii superiores en de zygomaticus minor trekken de bovenlip dan te veel omhoog. Door deze spiertjes met botox te behandelen trekt de lip minder omhoog en blijft je tandvlees bedekt.

Gummilach en botox

Naar schatting 14 procent van de vrouwen en 7 procent van de mannen heeft een gummy smile. Hoewel niet iedereen er last van heeft kan het iemands leven behoorlijk beperken. “Ik durf weer uit te gaan met mijn vriendinnen” hoorde ik laatst. In zo’n geval vind ik een behandeling zeker de moeite waard.

Weinig risico

De kans op blauwe plekken is nagenoeg nihil. Wel moet je met botox altijd voorzichtig zijn om niet te overdoseren. Voor het beste en het meest natuurlijke resultaat is het beter om meerdere behandelingen in te plannen. Zo kan je de lip tot op precies de juiste hoogte laten zakken.
Lachen is gezond. Daar moet je niet bij na hoeven denken.

Wil je weten wat onze specialisten voor jou kunnen betekenen? Klik op onderstaande button:

Bekijk behandelingen